Απαντώντας σε μια ερώτηση του περιοδικού ΦΟΥΑΓΙΕ (τευχ. 13) σχετικά με το τι μπορεί να γράψει κανείς για τα «Ρούχα» και τα «Υπόγεια», τις δύο θεματικές ενότητες που δουλεύω στα μαθήματά μου τα τελευταία χρόνια, ανέφερα πως «μπορεί να γράψει για την χαμένη αθωότητα, για την εισβολή εξωγήινων αρουραίων, για την καινούργια του αγάπη, για τις θηριωδίες στη Μέση Ανατολή, για μία μοναδική συνάντηση Κάλβου με τον Σολωμό, ή για οτιδήποτε τελικά τον απασχολεί.»
Στο «The Clothing Project» (Σχέδιο: Ρουχισμός) θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε σκηνές θεατρικών συγγραφέων, στην πλειοψηφία τους πρωτοεμφανιζόμενων. Τα κείμενά τους γράφτηκαν στα μαθήματα Θεατρικής Γραφής που παρέδωσα στο «Θέατρο των Αλλαγών», στο «Πανεπιστήμιο του Κάνσας», στο «Ελληνικό Παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου» και στο «Επι Κολωνώ». Πολλές από αυτές τις σκηνές δοκιμάστηκαν σε αναγνώσεις (readings / script-in-hand performances). Συνοψίζοντας τους κύκλους των εργαστηρίων μου συχνά κάνω αναλόγια επιλεγμένων σκηνών· είμαι πεπεισμένος πως ένας επίδοξος νέος συγγραφέας αποκτά πραγματική ευθύνη των γραπτών του μόνο όταν αυτά παρουσιάζονται ενώπιον θεατών. Στο «Θέατρο των Αλλαγών», τον Ιούνιο 2002 και τον Ιούνιο 2003, χρησιμοποιώντας το τελευταίο δίωρο των μαθημάτων οι συγγραφείς, με την βοήθεια επισκεπτών ηθοποιών, διάβασαν σε μορφή αναλογίου τα δικά τους κείμενα. Στο «Πανεπιστήμιο του Κάνσας», τον Μάιο του 2005, οι φοιτητές είχαν μοιράσει τις αρμοδιότητες οδηγώντας το αναλόγιο σε πιο επαγγελματικά μονοπάτια, ενώ στο «Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου», τον Ιούλιο του 2007, κάτω από τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και του Γιώργου Αθανασίου, το αναλόγιο «Γκαρνταρόμπα» παρουσιάσθηκε από μία πλειάδα ηθοποιών στο Θέατρο Επί Κολωνώ.
Στο παρόν Blog, οι συγγραφείς μοιράζονται μαζί σας τις δικές τους προσεγγίσεις με βάση το ρούχο. Δείτε το ρούχο ως ένα έναυσμα που συνθέτει ένα κολάζ νέων και διαφορετικών μεταξύ τους φωνών. Η σειρά των σκηνών είναι τυχαία αφήνοντας εσάς, τους αναγνώστες, να φτιάξετε το δικό σας σπονδυλωτό έργο.

Ανδρέας Φλουράκης
(Θεατρικός συγγραφέας)

Advertisements

One Response to “About”


  1. […] τον έναν χρόνο λειτουργίας του blog, στην διεύθυνση https://theclothingproject.wordpress.com/about/ σας παρουσιάζουμε το THE CLOTHING PROJECT.  Στο «The Clothing Project» […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: